03 november 2015

Gelezen (78)

The boys from Brazil - Ira Levin


Yakov Liebermann, een Joodse Nazi-jager die gebaseerd lijkt op Eli Wiesenthal, ontdekt toevallig halvelings een plan van niemand minder dan Dr. Mengele, die ondergedoken leeft in Zuid-Amerika, om het Vierde Rijk mogelijk te maken. Een heleboel moorden worden gepland in enkele Europese landen en in de VS en Canada. Het duurt een tijdje eer Liebermann de puzzelstukjes in elkaar weet te passen en het plan tracht te saboteren, waardoor het boek onvermijdelijk op een confrontatie afstevent. Ira Levin, van wie ik eerder al The Stepford wives las, weet de plot heel goed op te bouwen. Alleen het allerlaatste hoofdstuk leek me onnodig. Toch ben ik nu wel nieuwsgierig naar de verfilming van het boek.
 
Eline Vere - Louis Couperus


Het bleek, mede doordat in deze uitgave de oude spelling bewaard werd, een taai werkstuk om dit boek te lezen, maar het loonde de moeite. Louis Couperus slaagt erin om de sfeer van het einde van de 19e eeuw in Den Haag, in de betere kringen, mooi op te roepen. Het verhaal van Eline Vere past perfect in het fin-de-sièclegevoel dat toen ook in de kunst overheerste, maar is ook universeler dan dat. Het is een heel mooie illustratie van Freuds denken over de neurose, zoals gek genoeg ook Shakespeare al wonderwel uitbeeldde met zijn eigen twijfelende Hamlet.  

Dit is mijn hof - Chris De Stoop


Van Chris De Stoop las ik ooit zijn aanklacht tegen de teloorgang van Doel, De bres, en nu hij zich opnieuw waagde aan een boek over het Waasland en de teloorgang van de landbouw ten voordele van natuurcompensaties voor de havenuitbreiding op Linkeroever, was mijn interesse meteen gewekt. Ik ben nog steeds benieuwd naar wat mijn lief, die meer thuis is in de materie, over het boek denkt (maar ze moet het nog lezen). Zelf ben ik geschokt van de mechanismen waarmee natuurverenigingen (zoals Natuurpunt) en de landbouwers, ooit bondgenoten in de strijd tegen de ongebreidelde havenuitbreiding, tegen elkaar uitgespeeld werden, de achteloosheid waarmee landbouwgrond in Vlaanderen opgeofferd wordt en de schijnbare evidentie waarmee we privé-belangen van ondernemers hoger plaatsen dan de verbondenheid en levensgeschiedenissen van mensen die óók geïnvesteerd hebben en blijven investeren, allemaal in naam van het mantra "jobs, jobs, jobs" (die er helaas veel minder komen dan beloofd).

Less than zero - Bret Easton Ellis


Bret Easton Ellis' boek American psycho zal ik nooit meer vergeten, sommige gruwelijke scènes zijn voor altijd in mijn hersenen gebeiteld. Zo'n vaart zal het niet lopen met dit boek, maar opnieuw schetst de auteur een wereld van nihilisme, ditmaal voornamelijk van drugs en heel veel geld. De personages beleven hun persoonlijke (luxe-)problemen in een hyperkapitalistische wereld, net als in American psycho overigens. Medelijden kan je met hen amper voelen, ze zijn emotioneel dood en de auteur weet ook heel goed een grote afstand tussen lezer en personages te scheppen.

Corners moet je kort nemen: de statistieken bewijzen het - Chris Anderson en David Sally



Velen lachen ermee wanneer trainers in de Jupiler League statistieken gebruiken om hun eigen ploeg en de tegenstander te analyseren en er hun aanwijzingen, tactiek, trainingsmethodes,... op baseren. Nochtans bewijzen Chris Anderson en David Sally in dit boek over statistiek en voetbal dat, mits een goeie selectie van welke data je gebruikt en inzicht in hoe ze te gebruiken, de vele data die tegenwoordig vrij makkelijk te verzamelen zijn over voetbal je inzicht in de sport kunnen vergroten. Met voorbeelden uit de grote competities (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland) illustreren ze dat er toch wel een aantal "wetmatigheden" te ontdekken vallen, al blijkt gelukkig ook dat 50 % nog steeds bepaald wordt door toeval.

Geen opmerkingen: