25 december 2014

Gelezen (68)

Het schervengericht - A. F. Th.



In Het schervengericht werkt A. F. Th. (van der Heijden, maar zijn familienaam is niet langer nodig voor de lezer om te weten wie de auteur is) meer dan 1000 pagina's lang het verhaal uit van Roman Polanski, de moord op diens vrouw Sharon Tate en zijn eigen opsluiting in de gevangenis voor een psychiatrisch evaluatie nadat hij van ontucht met minderjarigen is beschuldigd. De schrijver laat Remo (zoals hij in het boek heet) in de gevangenis kennismaken met Maddox, die eigenlijk Charles Manson blijkt. Die confrontatie is aanleiding voor heel wat terugblikken én blikken in de eigen ziel. 
Het had gerust in wat minder bladzijden gemogen, want sommige stukken zijn toch wat langdradig. Net telkens ik het dacht op te geven, komt er gelukkig weer vaart in het verhaal en dat helpt om deze dikke turf toch uit te lezen. Die loont de moeite wel waard eigenlijk.


De crisis van de democratie - Jan Blommaert



Jan Blommaert laat zijn licht schijnen over de toestand waarin onze democratie zich bevindt. Hij doet dat in 2007, wanneer de N-VA net haar eerste grote verkiezingsoverwinnig heeft gevierd en Bart De Wever de rijzende ster is in de vaderlandse politiek. Blommaert heeft het over de rol die intellectuelen kunnen spelen, over de rol van het (verdwijnende) middenveld, over de rol van de media en hoe zij hun rol veel mooier zien dan ze in werkelijkheid is, over vrije meningsuiting en hoe dit vaak verkeerd begrepen wordt en hij gaat uitgebreid in op 2 voorbeelden: de reportage Vlaamse choc van RTBF die Filip Dewinter volgt en de media-optredens van George Bush Jr. als president.



Om vijf uur in de middag - Remco Campert


Enkele kortverhalen van Remco Campert werden gebundeld in dit boek. Het smaakt naar meer.
 
The Stepford wives - Ira Levin



In dit boek van Ira Levin uit 1972 krijgen we een typisch Amerikaans decor, een voorstadje dat er op het eerste zicht haast perfect uit ziet. Helaas blijkt er iets aan de hand met de huisvrouwen, dat slechts langzaam duidelijk wordt. Dat dit boek verfilmd werd, hoeft niet te verwonderen, want wanneer je dit boek leest, zie je het al als een film voor je.

Geen opmerkingen: