25 januari 2013

Mister And Mississippi


Nu we de eerste sneeuw van het jaar gehad hebben, allemaal knus onze warmte gezocht hebben 's avonds in de huiskamers, met een kop warme soep of een whisky, weten we maar al te goed in welke omstandigheden een plaat als het debuut van Mister And Mississippi het best tot zijn recht komt. Dit (in tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden) Nederlandse viertal grossiert immers in americana die wij steevast associëren met de besneeuwde bergtoppen van de Appalachen.
De rustige, pastorale muziek van de Nederlanders tovert je living immers gegarandeerd om tot een blokhut in de bergen, waar je je veilig waant voor de beren die in de bossen eromheen sluipen. Je zou zelfs bijna spontaan zelf gaan knisperen bij songs als Calm en Coloured in white. Gezellig wordt het ook met de meezinger Same room, different house, met een refrein dat catchyer is dan een school tonijn die een groot visnet inzwemt. Dat lied krijgt trouwens een wat meer rockgetinte laatste anderhalve minuut mee, wanneer de gitarist eens lekker loos mag gaan. Dat verzetje hoger komen we ook tegen in Northern sky.
De variatie tussen de nummers is groot genoeg om de aandacht de volledige tijd (bijna 50 minuten) vast te houden zonder dat er aan consistentie ingeboet wordt. Mister And Mississippi ontwikkelt een eigen, herkenbaar geluid. Zelf verwijzen ze naar bands als Fleet Foxes, Bon Iver en Sigur Rós. Wij noemen dat nogal hooggegrepen verwijzingen, hooguit idealen waar ze kunnen naar streven op termijn. Toch zal de luisteraar niet op zijn honger gelaten worden wanneer hij zoekt naar een aangename winterplaat. De warme klanken (de ooohs uit Six feet bijvoorbeeld) waaien je tegemoet als tumbleweed in een spookstadje. Het evenwicht wordt niet doorbroken en voor je het beseft, is alles voorbij, na het ingetogen, uitzwermende Circulate.
Vijftig minuten winterse warmedekentjesmuziek is precies waar we in januari al eens om verlegen zitten. Schuif gezellig mee je benen onder Mister And Mississippi en droom met ons mee.

Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle. Je kan het album hier kopen.

Twee nummers van het album kan je via hun Bandcamp-pagina beluisteren en gratis downloaden:







2 opmerkingen:

Marcel van As zei

Die gratis te downloaden tracks zijn oude opnames..niet van het album.

Sven zei

Beste Marcel, beide nummers zijn terug te vinden op het album (tracks 6 en 9) : http://www.musicmeter.nl/album/294877